Dlaczego warto piec własny chleb? Oto największe zalety

0
41
wlasny chleb

Wiele osób nie wyobraża sobie swojego śniadania lub kolacji bez chleba. Jest to produkt, który można znaleźć w praktycznie każdym sklepie spożywczym, piekarni czy supermarkecie. Dla wielu z nas chleb to podstawa diety. Chleb można jeść na słodko np. z dżemem czy miodem lub na słono z wędliną, warzywami i serem. Zanim jednak sięgniesz po kupny bochenek, zastanów się nad tym, czy może nie lepiej jest spróbować swoich sił w domowym wypiekaniu pieczywa. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, a co więcej własnoręcznie robiony chleb ma wiele zalet. Jakich? Podpowiadamy.

Wiesz, co jesz

Jakość pieczywa, które możemy kupić w supermarketach, często pozostawia wiele do życzenia. Mrożone masy, które są pełne niepotrzebnych dodatków, nie smakują tak dobrze, jak domowe wypieki. Chleb, który zrobimy samodzielnie, będzie miał w swoim składzie tylko niezbędne, naturalne składniki, a co więcej mamy pełną kontrolę nad całym procesem „produkcji”. Tak naprawdę wystarczy woda, mąka, przyprawy i drożdże lub zakwas. Z tego możemy zrobić najprostszy chleb, który swoim smakiem pobije bochenek, który kupilibyśmy w sklepie.

Jeśli nie odpowiada Ci smak kupnego pieczywa, to samodzielne pieczenie chleba będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Wystarczy Ci tylko kilka składników, które są łatwo dostępne i dobry przepis z bloga ewa-gotuje.pl. Upiekliśmy chleb żytni na zakwasie z przepisu Ewy i wyszedł nieziemsko smaczny. Pulchny w środku i chrupiący na zewnątrz, taki jak pamiętam z dzieciństwa. Jeśli będziesz miał już wprawę w pieczeniu chleba na drożdżach, to  możesz spróbować swoich sił we własnoręcznym robieniu zakwasu. Przepis na chleb na zakwasie oraz na sam zakwas także znajdziesz na wspomnianym blogu kulinarnym. Pieczywo na zakwasie jest dużo zdrowsze dla naszego układu trawiennego. Bogate jest w naturalne bakterie, które ułatwiają procesy trawienia. Piekarnie i gospodynie odeszły od zakwasu na rzecz drożdży z powodu czasu potrzebnego na wyrośnięcie ciasta. Chleb drożdżowy gotowy jest od razu do wypieku lub po godzinie wyrastania, podczas gdy chleb na zakwasie potrzebuje około 4,5 godziny na dojrzewanie przed pieczeniem. Czy dla tych kilku godzin warto rezygnować z dobroczynnych właściwości zakwasu?

Oszczędność

Czasy, gdy dobry chleb kosztował złotówkę czy nawet dwa złote niestety odeszły już w zapomnienie. Jeśli chcemy zjeść dobry wypiek z ziarnami, na zakwasie czy po prostu coś innego niż biały chleb pszenny musimy wydać na to kilkanaście zł. Piekąc chleb samodzielnie, można sporo zaoszczędzić i jest to zaleta, która może przekonać wiele osób do tego, aby zrezygnować z kupnego pieczywa. Pieczenie chleba w domu się opłaca – szczególnie jeśli w rodzinie jest kilka osób i każdy lubi jeść pieczywo. My pieczemy 3 bochenki chleba raz w tygodniu. Dlaczego trzy? Ponieważ tyle blaszek na chleb mieści się w piekarniku.

Pieczenie chleba jest proste

Żeby upiec chleb, nie potrzebujesz specjalistycznych sprzętów, tajemnej wiedzy i ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zwykła blacha np. korytko, piekarnik, miska i odrobina miejsca. Pamiętaj także, by korzystać ze sprawdzonych przepisów z blogów kulinarnych. Najprostsze przepisy można wykonać w kilka minut, najdłuższym etapem jest czekanie na to, aż ciasto na zakwasie wyrośnie. Nie musimy w żaden sposób ingerować w proces wyrastania ciasta na chleb i w tym czasie zająć się ulubionymi czynnościami, takimi jak czytanie książek lub oglądanie ulubionych seriali. Jeśli spróbujesz pieczenia domowego chleba, to będziesz już to robił stale. Twoja rodzina nie będzie już chciała kupnego wypieku. Pieczenie chleba jest proste i sprawia ogromną radość po wyjęciu z piekarnika zarumienionego i pachnącego pieczywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here